Opravdu to funguje!

Příčiny chronických nemocí podrobněji

Vědci již dávno zjistili, že hlavní příčinou civilizačních nemocí je CHRONICKÝ ZÁNĚT. Můžeme ho najít za všemi nemocemi, které nevznikly úrazem, nakažením nějakou bakterií, virem nebo vlivem nějaké jedovaté látky. Ale i za tím, že chytíme chřipku , virózu nebo nějakou bakteriální infekci může již být narušený imunitní systém, jehož příčinou může být právě chronický zánět.

V historii lidé nejčastěji umírali na zranění, náhlé infekce z vody, apod. Téměř neexistovaly chronické choroby. Asi deset procent populace poznalo i rakovinu a nemoci srdce. Byli to jedinci, kteří měli nějakou mutaci genů a byli k tomu tedy geneticky disponováni.

Dnes na chronické nemoci umírá většina lidí a i když hodně lidí se dožívá vyššího věku než dříve - kvalita života ve stáří je velmi diskutabilní.

Cílem je dožít se vysokého stáří, ale ve zdraví. Chronická choroba znamená dlouhé roky nekvalitního života ve strádání.


JAK VZNIKÁ CHRONICKÝ ZÁNĚT?

Chronický zánět vzniká na buněčné úrovni. Celé naše tělo se skládá z jednotlivých buněk. Buňky mají buněčné jádro a buněčný obal - tzv. buněčnou membránu. A každá buňka musí být dobře vyživována, aby mohla fungovat a musí mít možnost se zbavovat odpadu, který spálila. A to vše se děje díky PRUŽNÉ BUNĚČNÉ MEMBRÁNĚ.

Do buňky proudí živiny (vitamíny, minerály, stopové prvky, hormony, kyslík...) přes buněčnou membránu. Pokud je membrána pružná - NENÍ PROBLÉM!

Ale vše se mění, pokud se buněčná membrána stane tuhou - nepružnou. A v tuto chvíli nastává tzv. BUNĚČNÁ PODVÝŽIVA! Nepružnost buněčné membrány způsobuje vysoké množství nasyceného tuku vůči malému množství omegy 3.

A to se děje v důsledku našeho špatného životního stylu - konkrétně se na tom nejvíce podílí špatný poměr polynenasycených mastných kyselin omega 6 a omega 3.

Tyto polynenasycené mastné kyseliny se naše tělo neumí vyrobit (stejně jako např. vitamín C) a musí je tedy dostávat zvenčí - ve stravě.

A toto je právě největší problém současnosti - PROBLÉM JE V NAŠÍ STRAVĚ.

Polynenasycená mastná kyselina omega 6 je tzv. PRO-ZÁNĚTLIVÁ v našem těle podporuje zánětlivé pochody, zúžení dýchacích cest a vyšší krevní srážlivost. Tyto děje naše tělo potřebuje, ale ve správné míře a rovnováze vůči ostatnímu. Omega 6 se nachází téměř ve všech tucích, které konzumujeme, v mase, v mléčných výrobcích, v pečivu,  i v rostlinných olejích.

Polynenasycená mastná kyselina omega 3 je tzv. PROTI-ZÁNĚTLIVÁ - v našem těle naopak snižuje zánětlivé reakce, rozšiřuje (zprůchodňuje) dýchací cesty, snižuje krevní srážlivost, zvyšuje pohyblivost buněčných membrán a dokonce omezuje nádorové bujení. Omega 3 se nachází hlavně ve volně žijících mořských rybách a řasách. Ale také v některých rostlinách - len, ořechy, semena. Skládá se ze dvou částí EPA a DHA.

EPA: kyselina eikosapentaneová (https://www.celostnimedicina.cz/epa-a-dha.htm)

DHA:  kyselina dokosahexaenová  (https://www.celostnimedicina.cz/kyselina-dokosahexaenova-dha.htm)

OBĚ OMEGY NAŠE TĚLO POTŘEBUJE - ALE V PŘÍSNĚ VYVÁŽENÉM POMĚRU:  
omega 6   :   omega 3

    3          :           1          (ještě lepší poměr je 2 : 1)

Zdravý poměr omega 6 a omega 3

Zdravý prospěšný poměr konzumace omega 6 a omega 3 mastných kyselin je 3 : 1 
(nebo 4 : 1). Ideální by byl 1 : 1, ale toho nejsme v běžné stravě schopni dosáhnout.
Dokonce i poměr 3:1 je velmi obtížné dosáhnout běžným stravováním.
Podle výzkumů může dosahovat u obyvatel EU a USA tento poměr i neuvěřitelných 50 : 1
a jen pro zajímavost: v úmrtnosti zaujímají kardiovaskulární choroby 45 % mezi všemi příčinami smrti.

Byly dělány rozsáhlé testy lidí, jak na tom jsou s poměrem omegy 6 a omegy 3.

Severoevropané:
mají tento poměr průměrně okolo 10 : 1 ( a to mají přístup k rybám zcela běžně)

Středoevropané:
v rozmezí 10 - 30 : 1

Američané:
25 - 50 : 1 (někdy to bylo i horší!) - zde je jasně vidět výsledek fastfoodového stravování!

Vzhledem k tomu, že omega 6 nenasycené mastné kyseliny v naší stravě značně převažují nad omega 3 - jejich poměr v našem těle je ve prospěch PRO-ZÁNĚTLIVÝCH omega 6.

A proto nás trápí chronické záněty, ze kterých vznikají naše civilizační choroby:

ASTMA; ARTRÓZA; ARTRITIDA; ALERGIE; ATOPICKÝ EKZÉM; HYPERTENZE; CHOPN; ISCHEMICKÁ CHOROBA SRDEČNÍ; ISCHEMICKÁ CHOROBA DOLNÍCH KONČETIN; DIABETES (ZEJMÉNA 2. TYPU); INFEKCE MOČOVÝCH CEST; ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY; ONEMOCNĚNÍ JATER; CHRONICKÝ ZÁNĚT STŘEV; CROHNOVA CHOROBA; ALZHAIMEROVA CHOROBA; PARKINSONOVA CHOROBA; a desítky dalších vážných chorob až po RAKOVINU!

DŮLEŽITÉ ZJIŠTĚNÍ:

Problém v naší stravě je ten, že i když omezíme omega 6, současně lze jen velmi těžko zvýšit příjem omega 3 ve stravě takovým způsobem, aby to bylo dostačující. Rostlinné omegy 3 jsou poměrně špatně vstřebatelné (pouze z 5 - 10ti procent), takže nám zbývají volně lovené ryby především z chladných moří a oceánů - nikoliv ryby krmené v sádkách granulemi. Volně lovené ryby jsou pro suchozemce velmi drahé a kdo může říci, že denně konzumuje volně lovené ryby? Když ani Skandinávci na tom nejsou s poměrem O6 ku O3 nijak zvlášť dobře?

A i když se někdo stravuje zásadně rybami VOLNĚ LOVENÝMI, je zde velké riziko
z kontaminace škodlivými látkami, které se dnes v rybách bohužel nacházejí (různé plastové části, těžké kovy, apod..) - to je naše daň za znečištěné životní prostředí.

Samozřejmě existují potravinové doplňky z oleje z mořských ryb a na trhu je jich hodně. Ale! Většina výrobců musí olej z ryb vyčistit speciálními technologiemi, aby se škodliviny nedostaly do naší stravy. A při čištění těchto olejů z ryb dochází k velmi důležité a zásadní věci. A to k odstranění důležitých POLYFENOLŮ (silných antioxidantů), které chrání omegu 3 před oxidací a působí s ní v synergii.

Tímto se staly běžné výrobky velice málo účinné.

Skandinávští vědci (Dr. Paul Clayton a Ola Eide) vyrobili preparát - potravinu (potravinový doplněk nezbytně nutný k uchování zdraví), kdy k vyčištěnému rybímu oleji přidali polyfenoly ze speciálního druhu španělských oliv (Picual) a ještě k tomu přidali důležitý vitamín D3. Tím vznikl unikátní výrobek - potravina - nezbytná pro naši existenci ve zdraví - BALANCEOIL.

PRAVIDELNÝM DOPLŇOVÁNÍM NAŠÍ BĚŽNÉ STRAVY O NEZBYTNÉ OMEGY 3 A POLYFENOLY V UNIKÁTNÍM VÝROBKU BALANCEOIL SI MŮŽEME VYLEPŠIT ZDRAVÍ VELMI ZÁSADNÍM ZPŮSOBEM. 
TAKÉ TÍM PREVENTIVNĚ BOJUJEME PROTI CHRONICKÉMU ZÁNĚTU.
BENEFITY Z PRAVIDELNÉ - KAŽDODENNÍ KONZUMACE TOHOTO JEDINEČNÉHO A NEPOSTRADATELNÉHO VÝROBKU JSOU JEDNOZNAČNÉ! LEPŠÍ ZDRAVÍ, VYŠŠÍ VÝKONNOST, NIŽŠÍ NEMOCNOST, COŽ DÁVÁ DOHROMADY KVALITNĚJŠÍ ŽIVOT.