Pro odborníky a zvídavé lidi

ODBORNÉ MATERIÁLY

Zde naleznete různé publikované studie, odborné materiály týkající se této problematiky.

Mají sloužit lékařů, výživovým poradcům, fyzioterapeutům, trenérům sportovců, léčitelům, psychoterapeutům, ale i dalším lidem, kteří se chtějí podrobněji a hlouběji dozvědět něco o vlivu omegy 3 a polyfenolech na zdraví člověka.


Polovina maminek má v mateřském mléce málo kyseliny dokosahexaenové (DHA) pro správný vývoj dětí!

Odborná informace Státního zdravotního ústavu a Centra zdraví, výživy a potravin

DHA je polynenasycená mastná kyselina (součást tuků), kterou řadíme mezi tzv. omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou nezbytné pro naše zdraví. DHA si naše tělo v játrech sice dokáže syntetizovat, ale jen v malém množství. Zdroje z diety (zejména tučné ryby) jsou proto velmi důležité, a to po celý život. Potřebuje je náš mozek, nervy, imunitní systém, oko, srdce a cévy. Dávka DHA se ale nesmí přehánět, protože nadbytek (nad 3 g/den) může vyvolat např. poruchy srážlivosti krve. Uvádí se, že dostatek DHA velmi pozitivně ovlivňuje vývoj mozku
v dětství. Podporuje mentální vývoj dětí, jejich paměť, schopnost soustředit se. Kdo by to pro své dítě nechtěl! Nedávná studie CZVP SZÚ, při které byl studován obsah mastných kyselin
v tuku mateřského mléka, odhaluje, jak jsou na tom maminky a děti v ČR. V řadě případů by zlepšení bylo na místě. Zařaďte tučné ryby do svého jídelníčku nebo užívejte rybí tuk!

Odkaz na celou studii (PDF soubor) naleznete zde: 
https://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/polovina-maminek-ma-v-materskem-mlece-malo-kyseliny?highlightWords=Polovina+maminek


Státní zdravotní ústav zahájil intervenční studii zvýšení omega 3 nenasycených mastných kyselin v těle člověka .

Podrobnosti naleznete zde:
https://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/szu-v-intervencni-studii-studuje-moznost-zvyseni-omega-3


Odborný internetový časopis:
European Review for Medical and Pharmacological Sciences

Zveřejnil zajímavý článek o vlivu 
Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění

V článku se mimo jiné píše o buněčné membráně a o tom, že pokud omega 3 index  v těle člověk překročí 8 % - snižuje se tím výrazně riziko kardiovaskulárních chorob. Zatímco hladina 4 % ukazuje na zvýšené riziko těchto chorob! 
Tuto informaci o Vaší hladině omegy 3 v těle Vám jednoznačně poskytne speciální test ze suché kapky krve, který nabízí společnost ZINZINO - zde.

Článek si můžete přečíst zde: https://www.europeanreview.org/article/8446