POLYFENOLY

POLYFENOLY VE STRAVĚ

Co jsou to polyfenoly?
Zde cituji z Wikipedie: 
"Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách.
Jsou charakterizovány přítomností více než jedné fenolové jednotky nebo stavebního bloku
v molekule. Polyfenoly se obecně dělí na hydrolyzovatelné taniny (estery kyseliny gallové
a glukózy nebo jiných cukrů) a fenylpropanoidy, například lignany, flavonoidy a kon-denzované taniny." 

Jedná se o látky, které jsou v přírodě zodpovědné mimo jiné za růst, chuť a vůni různých druhů ovoce, nicméně v našem organismu se významně podílí na vychytávání či zamezení tvorby takzvaných volných radikálů, které vznikají ve vyšší míře během zátěže díky efektu takzvaného oxidativní stresu, a mohou poškodit mnoho našich buněk a zhoršovat pocity únavy i následnou regeneraci. Polyfenoly tedy dokáží urychlit obnovu funkce svalstva a regeneraci těla.

Zajímavosti je, že v boji s oxidativním poškozením buněk po výkonu nedochází při využití polyfenolů ke zmírnění poškození přímou cestou (na to jich je do organismu dodáváno moc málo), ale spíše ovlivněním tvorby antioxidantů naším organismem. Polyfenoly tak fungují spíše jako určití pomocníci v boji s volnými radikály spíše než jako hlavní "záchranáři".

Kromě toho oplývají polyfenoly také významnými protizánětlivými vlastnostmi, kdy při jejich podávání klesá tvorba interleukinu-6, který je markerem (ukazatelem) zánětlivých procesů,
a jeho koncentrace je často měřena při snaze zjistit, zda ta či ona regenerační technika funguje, či ne.

Tyto látky potlačují aktivitu enzymů cyklo-oxygenáz, a fungují tak na podobném principu jako některé protizánětlivě působící léky typu Ibalgin a Aspirin.

Dokáží ovlivnit i zdraví kardiovaskulárního systému díky efektu na zvýšenou tvorbu oxidu dusnatého, který roztahuje naše cévy a napomáhá krevnímu průtoku.

Polyfenoly můžeme ve vyšších koncentracích najít například v těchto zdrojích:
Borůvky. Černý rybíz. Granátové jablko. Třešně. Višně. Hrozny, potažmo víno. Jablka. Citrusové plody. Káva. Zelený čaj. Kakao. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Obecně se polyfenoly dělí na 4 větší skupiny:

  • Lignany (nachází se v hlavně v různých semíncích či obilovinách)
  • Fenolové kyseliny (hlavně v kávě)
  • Stilbeny (v hroznech)
  • Flavonoidy (v jiném ovoci či zdrojích, popsaných výše)

Význam polyfenolů

  • Pomáhají v boji proti rakovině - svými antioxidačními schopnostmi pomáhají chránit DNA před poškozeným volnými radikály, jež aktivují rakovinné buňky.
  • Zlepšují zdraví trávicího traktu - podporují zdravou střevní mikroflóru a mohou prodloužit životnost dobrých mikroorganismů žijících v trávicím traktu.
  • Podporují zdraví oběhového systému - pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zlepšují funkce tepen, zabraňují shlukování krevních destiček v krvi. Zdravý srdeční systém znamená menší riziko vzniku nemocí srdce.
  • Pomáhají v boji proti demenci a Alzheimerově chorobě.
  • Podporují dobrou náladu, pomáhají snižovat úzkost a deprese.
  • Podporují zdraví kostí, pomáhají v boji proti osteoporóze.

V oleji, který zde nemohu jmenovat, se používá panenský olivový olej z odrůdy Picual, která obsahuje velké množství polyfenolů.